OBBAYA

Outward Bound België for AYA’s  

Adventure Therapy voor jongvolwassenen met/na kanker 

“Veranderen is niet anders worden, maar het andere in jezelf naar boven laten komen”   


Met financiële ondersteuning van de Stichting tegen Kanker  en haar Levensloop en Johan Swinnen, kankeronderzoeker en peter van dit project, met zijn hartverwarmend Hout me vast-project     


Over Obbaya

Obbaya is een aanbod nazorg, speciaal ontwikkeld door Outward Bound België voor Aya’s tussen 18 en 39 jaar met/na kanker. Op een nu eens speelse, dan weer uitdagende en avontuurlijke manier ga je samen in een groep van lotgenoten op zoek naar wat je kan, wil, hoopt en droomt, maar ook naar datgene waar je tegen aan loopt en waar je overheen wil geraken… Een zoektocht naar de positieve kern van wie je bent en wat je kan na de ervaring van kanker. Elke dag staat in het teken van een volgende stap richting meer vertrouwen in jezelf en in je lichaam, naar het (her)ontdekken en/of ontwikkelen van sterktes en kwaliteiten, naar het laten groeien van veerkracht.  

“Het evenwicht tussen de fysieke grensverlegging en (daardoor) de mentale groei zijn herwonnen en gevonden. Door zelf te ondernemen en stappen te zetten, kwam het zelfvertrouwen in het eigen kunnen terug. Mijn lichaam heeft me niet ‘meer’ in de steek gelaten, maar gaf me aan wanneer het aan zijn grens zat en dat heb ik leren waarnemen en aanvaarden.”    -   Deelneemster Monte Perdido

Programma’s binnen Obbaya worden vorm gegeven vanuit Adventure Therapy. Deze begeleidingsvorm kent de laatste jaren zowel nationaal als internationaal een groeiende belangstelling. Het is een specifiek format waarin deelnemers avontuurlijke activiteiten beleven met de therapeutische intentie om herstel, groei en inzicht mogelijk te maken. Wereldwijd wordt Adventure Therapy voor mensen met/na kanker onder meer ingezet in de VS door First Descents  (i.s.m. National Cancer Institute), in Canada door On the tip of the toes, in Nieuw Zeeland door Waipuna Hauora Trust (i.s.m. Christchurch Hospital), in Nederland door Powder Days en in Frankrijk door A chacun son Everest.  Outward Bound pioniert sinds 2007 in België met programma’s als Van kanker naar Kracht (weekends en vijfdaagses) en de Monte Perdido Expeditie. 

Wil je meer weten over Adventure Therapy? www.internationaladventuretherapy.org & www.adventuretherapy.eu  Goed om weten: je hoeft geen atleet te zijn om mee te gaan op een Obbaya-programma, 2 km kunnen wandelen volstaat. Als je twijfelt aan je fysieke mogelijkheden of beperkingen omwille van je ziekte, neem gerust contact met ons op. We kijken graag samen met jou hoe we het wél mogelijk kunnen maken.

En wees gerust: wij dwingen niemand, maar stemmen vanuit het principe challenge by choice voor elk activiteit af op de goesting en mogelijkheden van elke deelnemer.


Aanbod voor Aya’s in 2021

Monte Perdido van april 2020 tot augustus 2021

Outward Bound organiseert in 2020-2021  voor de 5de maal een Monte Perdido groeitraject. Je start op met een groep van volwassen lotgenoten van alle leeftijden en bereid je samen voor op een expeditie, die in dit speciaal coona-jaar doorgaat in België.

klik hier voor meer info over Monte Perdido 2020


OBBAYA 'Veerkracht en Verbinding'

‘Relaties en intimiteit met anderen en jezelf’ In de Ardense natuur

5-daagse i.s.m. seksuologe Kristel Mulders
Voor jongvolwassenen (18-39jr) met/na kanker of een chronische ziekte
ma 19 juli - vrij 23 juli 2021 |Anhée


Zin om samen een grot te verkennen in de Belgische Ardennen?
Je aan een rotsbeklimming te wagen?
En dat gecombineerd met gesprekken over gevoelige thema’s zoals zelfvertrouwen, relaties en intimiteit?


Wat?

Tijdens de vijfdaagse kom je samen met lotgenoten en steunfiguren letterlijk en figuurlijk in beweging, buiten, in actie, in de natuur, elk op  eigen tempo en dat van de groep - op zoek naar wat je kan, wil, hoopt en droomt, maar ook naar datgene waar je tegen aan loopt en waar je overheen wil raken…

Met niet-alledaagse activiteiten en de ruimte om stil te staan bij je beleving hierbij ga je op tocht naar voller vertrouwen in je lichaam en geest, naar het (her)ontdekken van je grenzen, zowel fysiek als in relatie met anderen en naar je sterktes en kwaliteiten. Daarnaast zijn er ook verdiepende gesprekken over gevoelige thema’s zoals zelfvertrouwen, relaties en intimiteit – met input van seksuologe Kristel Mulders.  Het is een verkenningstocht naar verbinding en veerkracht in het omgaan met wat er op je pad komt.


Voor wie?

Voor jongvolwassenen tussen 18 en 39 jaar met een kankerervaring die samen aan herstel en groei willen werken. De groeiweek staat ook open voor 3 deelnemers met een andere ziekte (o.a. mucoviscidose, nieraandoening, chronische pijn…). Iedereen mag - maar moet niet - 1 steunfiguur (18-39 jaar) meenemen: je partner, een vriend(in), een broer of zus… Het gaat om iemand die dichtbij staat en ook zelf enthousiast wordt om mee in de activiteiten en de reflecties te stappen vanuit zijn/ haar eigen beleving en de groepsweek samen mee-te-maken.

Niemand hoeft een atleet te zijn om mee te gaan: 2 km kunnen wandelen is wel een voorwaarde. Bij twijfel over fysieke mogelijkheden, neem gerust contact met ons op. We kijken graag samen hoe we het mogelijk kunnen maken. En wees gerust: wij ‘pushen’ niemand, maar stemmen elke activiteit af op de goesting en mogelijkheden van elke deelnemer vanuit het principe ‘challenge by choice’.


Praktisch

Waar   Outward Bound Cursusdomein, Rue de la Molignée 104, 5537 Anhée (tussen Namen en Dinant – afhalen aan het treinstation van Yvoir om 10u30 is mogelijk)

Wanneer   Van maandag 19 juli om 11u tem vrijdag 23 juli om 16u

Begeleiders   Saskia Nauwelaerts (senior Outward Bound trainer en psychotherapeute in opleiding),  Kristel Mulders (seksuologe Jessa Ziekenhuis Hasselt) & Stephanie Aertsen (ervaringsdeskundige)

Kostprijs    450€ (alles inbegrepen, exclusief vervoer H&T naar cursusplaats)

Naast eventuele tussenkomst van je ziekenfonds (Cm en NZ) is er de mogelijkheid om aan verminderd tarief deel te nemen dankzij de steun van de Stichting tegen Kanker. 
Laat het financiële aspect geen reden zijn om je niet in te schrijven. Neem zeker contact op zodat we kunnen bekijken wat wél mogelijk is.

Dit programma wordt gesponsord door de Stichting tegen kanker en haar Levensloop  

Meer Info   bij Saskia Nauwelaerts via saskia.nauwelaerts@outwardbound.be.

Inschrijven:Aanbod voor zorgprofessionals in 2021

  • Kennismakingsdag Adventure Therapy voor doorverwijzers: wordt verplaatst 

Wat? De kennismakingsdag is een dag voor hulpverleners die hun cliënten willen doorverwijzen naar onze AT-programma’s, en die willen proeven van wat adventure therapy bij Outward Bound betekent. Het is geen dag ter inspiratie of uitwisseling voor mensen die zelf met adventure therapy aan de slag zijn of willen.
We bieden doorverwijzers die dag de kans om adventure therapy binnen Outward Bound ‘aan den lijve’ te ondervinden. Naast enkele activiteiten en besprekingen, geven we ook een algemene toelichting omtrent adventure therapy & hoe we binnen Outward Bound daarmee aan de slag gaan. We lichten een aantal Outward Bound programma’s toe, waarmee we verschillende doelgroepen bereiken: personen met of na kanker (bv. OBBAYA specifiek voor jongvolwassenen en Monte Perdido), mensen met een moeilijke relatie met eten ( Saltare), en ook studenten voor het specialisatiejaar adventure therapy.
Uiteraard voorzien we ook tijd om in te gaan op vragen.

Voor wie? Mensen die werken met cliënten of patiënten, mensen met een kwetsbaarheid voor wie (een van) onze programma’s een meerwaarde kunnen betekenen, zoals bijvoorbeeld jongvolwassenen en mensen met of na een kankerervaring of een ander chronisch ziektebeeld, mensen met een moeilijke relatie met eten...
bv. Gezondheidswerkers, huisartsen, specialisten, diëtisten, studentenbegeleiders, therapeuten, counselors, begeleiders, coaches, psychologen... en kandidaat-studenten voor het specialisatiejaar adventure therapy zijn welkom.

Waar? Outward Bound Cursusdomein, Rue de la Molignée 104, 5537 Anhée 

Wanneer? wordt gauw herpland!!! van 9u30 (opstart om 10u) tot 17u

Begeleiding? Saskia Nauwelaerts (senior Outward Bound trainer en psychotherapeute i.o.)

Kostprijs? 10 euro (lunch en drank inbegrepen)

Inschrijven? 
(max. 2 inschrijvingen per organisatie)

Meer info i.v.m. onze adventure therapy programma’s? https://www.outwardbound.be/adventure-therapy


Practicalities

Interesse? Contacteer Stephanie.Aertsen@outwardbound.be of 016/235172.


“Ik heb mij gedragen, begrepen en gesteund gevoeld door iedereen. De Monte Perdido heeft zijn doel bereikt. Ik heb mijn kracht, mijn lichaam en mezelf teruggevonden.”   -  Deelneemster Monte PerdidoMeer items OBBAYA

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x