SALTARE

GROEITRAJECTEN VOOR MENSEN MET EEN COMPLEXE BAND MET ETEN 

Deze groeitrajecten kunnen de ontbrekende schakel zijn om uit de spiraal van eten en/of vasten en/of overeten en/of compenseren te stappen. Na 14 jaar groeicursus en –trajecten merken we bij deelnemers verandering op vlak van zelfwaardering, zelfvertrouwen, een dieper inzicht, motivatie, de rol van bewegen, grenzen respecteren, concentratie vast te houden en emoties, die je leven elke dag kleuren.

De laatste 3 jaar organiseren we ook Saltare groeitrajecten voor jongeren met een moeilijke band met eten, vanuit een nood die enkel nog actueler is sinds corona.
In 2024 breiden we het traject voor jongeren uit naar een traject EXTRA, waarin we ook de context van de jongeren betrekken + een follow up tocht tijdens het hemelvaart weekend 2024 als ondersteuning voor jongeren (18-25 jaar) die ooit al een groeicursus volgden. 

Saltare voor jongeren is uitgekozen als één van de 200 nieuwe Jez!-projecten voor 2024!
De steun die we voor dit traject verzamelen via JEZ! zal mee de uitbreiding bepalen van de trajecten voor jongeren. Door de verdubbeling door Jez! van alle sponsorgelden, kunnen we de 2 initiatieven voor jongeren in 2024 realiseren, zonder meerkost. 

 

Mee-sponseren kan altijd!

Wie graag een fiscaal aftrekbare gift doet vanaf 40€, kan altijd storten op het Fonds Vrienden van Outward Bound, met de gestructureerde Saltare mededeling: +++ 623/3697/60069 +++ op rekeningnummer BE10 0000 0000 0404 

Na 9 maart halen we de giften voor Saltare van het Fonds en storten we ze door naar JEZ! die het totale bedrag verdubbelt.  

Na 9 maart zijn fiscaal aftrekbare giften uiteraard nog steeds welkom voor onze Saltare groeitrajecten om deelname mee mogelijk maken voor mensen met een moeilijke band met eten en minder financiële mogelijkheden. 

Voor een rechtstreekse sponsoring naar JEZ! zonder fiscaal attest of een gift onder de 40€ kan je tot half maart rechtstreeks op de JEZ!-rekening van Saltare/Outward Bound storten. 

 


Ons Saltare aanbod 2024   

Het hele aanbod is een samenwerking van Saltare vzw,  ANBN & Outward Bound België™ 

 

GROEITRAJECT VOOR VOLWASSENEN MET EEN COMPLEXE BAND MET ETEN 

Het groeitraject bestaat uit 

 • een intensief vijfdaags programma op ons cursusdomein in Anhée (12-16 augustus ‘24) 
 • een periode waarin deelnemers thuis aan de slag gaan met de doorleefde inzichten en ervaringen (augustus- september) 
 • een afrondende terugkomdag (29 september) 

De focus van dit programma ligt op het verkennen van de ervaring tijdens avontuurlijke activiteiten en het samenleven, incl. de gezamenlijke eetmomenten.  We gaan uit van een algemeen erkend principe voor de behandeling van eetproblematieken, namelijk ‘eetgedrag als een symptoom van een onderliggende problematiek’. Door op een actieve manier in te werken op de dieperliggende processen, kan er ook aan de oppervlakte ‘iets’ veranderen. 

Iedere deelnemer bepaalt zijn eigen grenzen. Bij elke activiteit wordt de groep en de deelnemer voor de keuze gesteld of zij de uitdaging willen aangaan. Je kan op ieder moment STOP zeggen. Er zal ook voldoende aandacht geschonken worden aan de eetmomenten die begeleid worden door een diëtiste. Het aantal deelnemers wordt beperkt tot twaalf per groep, zodat iedereen tijd en aandacht kan krijgen. Op het einde van de vijfdaagse bepaal je op basis van je ervaringen wat je in jouw dagelijkse leven wil aanpakken. Zes weken later volgt een terugkomdag.  

VOOR WIE?   

Volwassen vrouwen én mannen, die beweging willen brengen in hun moeilijke relatie met eten en wat die band ‘voedt’. Je hoeft voor dit programma geen topatleet te zijn: een basisconditie waarbij je makkelijk 5 km kan en mag wandelen is voldoende. 


GROEITRAJECT VOOR JONGEREN MET EEN COMPLEXE BAND MET ETEN 

Het groeitraject bestaat uit 

 • een intensief vijfdaags programma op ons cursusdomein in Anhée 
  De focus van dit programma ligt op het verkennen van de ervaring tijdens avontuurlijke activiteiten en het samenleven, incl. de gezamenlijke eetmomenten.  We gaan uit van een algemeen erkend principe voor de behandeling van eetproblematieken, namelijk ‘eetgedrag als een symptoom van een onderliggende problematiek’. Door op een actieve manier in te werken op de dieperliggende processen, kan er ook aan de oppervlakte ‘iets’ veranderen. 
  Iedere deelnemer bepaalt zijn/haar/hun eigen grenzen. Bij elke activiteit wordt de groep en de deelnemer voor de keuze gesteld of zij de uitdaging willen aangaan. Je kan op ieder moment STOP zeggen. Er zal ook voldoende aandacht geschonken worden aan de eetmomenten die begeleid worden door een diëtiste. Het aantal deelnemers wordt beperkt tot twaalf per groep, zodat iedereen tijd en aandacht kan krijgen. Op het einde van de vijfdaagse kijken we vooruit: op basis van je ervaringen, wat wil jij in jouw dagelijkse leven aanpakken? 
  Hierop komen we terug en werken we door tijdens de  terugkomdag en vervolgens het integratieweekend.   
 • een periode waarin deelnemers thuis aan de slag gaan met de doorleefde inzichten en ervaringen 
 • een terugkomdag in Leuven 

Belangrijk!!! We gaan ervan uit dat dit traject dit jaar uitgebreid wordt met onderstaande opvolgweekends dankzij de subsidies* die we voor dit traject verzamelen via JEZ! .
* Duidelijkheid over deze subsidies is er tegen begin april ‘24, zodat wie zich inschrijft, zich kan engageren voor het hele traject en zijn/haar/hun context ook.  

 • een integratieweekend op ons cursusdomein in Anhée
 •  Een contextweekend op ons cursusdomein in Anhée
  waaraan naast de jongeren ook (een) ouder(s) of belangrijke volwassen steunfigu(u)ren deelnemen
  Jongeren en ouders worden in aparte groepen begeleid. De oudergroep wil ouders ondersteunen in hun rol als verzorger van de jongeren. Tijdens het programma zijn er gezamenlijke momenten waarin perspectieven uitgewisseld worden tussen ouders en jongeren.   
VOOR WIE?   

Jongeren tussen 15 en 18 jaar, die beweging willen brengen in hun moeilijke relatie met eten en wat die band ‘voedt’. Je hoeft voor dit programma geen topatleet te zijn: een basisconditie waarbij je makkelijk 5 km kan en mag wandelen is voldoende.
+ voor het contextweekend: (een) ouder(s) of belangrijke volwassen steunfigu(u)ren van deze jongere 


 

FOLLOW UP TOCHT SALTARE 

Een 4-daagse staptocht op avontuurlijk terrein in de Maasvallei met een groep van 8 tochtgenoten (jongeren 18-25 jaar), die al eerder een groeicursus volgden. 
Opvolg 4-daagse na een eerder ‘gelopen’ groeicursus 

Maasvallei | 9 - 12 mei  2024   tijdens het Hemelvaartweekend   

Samen wandelend onderweg, in het midden van de natuur.   


 

INTERESSE? MEER INFO?

Interesse in 1 van de cursussen, twijfels of wil je gewoon graag meer info?
Schijf je in op één van de Infomomenten met een mailtje naar els@saltarevzw.be  
7/05: 19u30-20u30 - online  OF  
13/05: 19u30-21u  - Inloophuis Leuven Blijde Inkomststraat 113  

Of stuur even een mailtje naar: info@saltare.be of neem contact op via els@saltarevzw.be - 0479 94 89 90.  
Meer items SALTARE

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x