1 December 2022

Postgraduaat Adventure education - Start voorjaar 2023!

Een samenwerking tussen Outward Bound, Nature vzw, Johan Hovelynck en Odisee Hogeschool


Aanbod

Het postgraduaat bestaat uit 4 opleidingsonderdelen

  1. Beklijvend leren in groep
  2. Begeleiden van ervaringsleren in buitenactiviteiten
  3. Basisvoorwaarden vooradventure education
  4. Integreren van adventure education in de eigen praktijk

 

  • Beklijvend leren in groep

Je krijgt inzicht in leer- en ontwikkelingsdynamiek, je leert deze processen en dynamieken mee vormgeven en gericht ondersteunen. We starten met een vijfdaagse ervaringsweek om vervolgens de persoonlijke ervaring te combineren met relevante begrippenkaders.

Tijdens de ervaringsweek in Villatoile te Anseremme maak je kennis met Adventure education als middel tot persoonlijke en relationele ontwikkeling. Je wordt je bewust van processen die zich in een groep afspelen, welke rol je daarin zelf speelt en op welke manier je ze kan beïnvloeden.

De ervaringsweek heeft tevens tot doel een leergroep te vormen, waarin deelnemers elkaar ondersteunen in het realiseren van een persoonlijke leeragenda. Je komt tot een persoonlijke leeragenda op basis van individuele leervragen die zich concentreren rondom drie, onderling verweven, onderwerpen:

  1. Hoe ontwikkelen groepen?
  2. Hoe verloopt ervaringsleren en wat is de link met groepsprocessen?
  3. Wat zijn mijn persoonlijke sterktes en ontwikkelthema’s als begeleider? Hoe ga ik hier verder mee aan de slag?
  • Begeleiden van ervaringsleren in buitenactiviteiten

Volgende onderwerpen komen hierbij aan bod:

  • Een programma ontwerpen zodat het optimale kansen biedt tot ontwikkelen en leren
  • Reflectie faciliteren i.f.v. het persoonlijk en gezamenlijk leren van deelnemers
  • Activiteiten didactisch kunnen aanbrengen
  • Basisvoorwaarden voor adventure education

We zoomen in op belangrijke (rand)voorwaarden voor het begeleiden van ervaringsleren en buitenactiviteiten. Volgende onderwerpen komen hierbij aan bod:

  • De veiligheid van deelnemers en collega’s
  • ‘Low Impact’ op de natuurlijke omgeving
  • Begeleidingsethiek
  • Integreren van adventure education in de eigen praktijk

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Leren uit ervaring in eigen werkpraktijk
  • Creëren van kansen voor ervaringsleren in de eigen begeleidingscontext
  • Oefenen met activiteitenaanbod en begeleidingshouding in de leergroep van het postgraduaat.


Praktisch:

Opleidingsdagen
Het postgraduaat telt 22 lesdagen en start op 9 februari 2023.
Ervaringsvijfdaagse: 27 en 28 februari, 1, 2 en 3 maart 2023.
Volgende lesdata: 24 en 25 maart, 21 en 22 april, 16 juni, 11 september, 13 en 14 oktober, 10 en 24 november, 18 december 2023, 29 januari, 19 februari 2024.
Slotdriedaagse: 27, 28 en 29 maart 2024.


Inschrijvingsprijs

Het studiegeld voor het postgraduaat bedraagt € 3.150 voor 22 lesdagen, inclusief verblijf en gebruik van accomodatie tijdens ervaringsweek en slotdriedaagse.


Docenten

Philip De Zommers is Gegradueerde in de Orthopedagogie (IPSOC Kortrijk), Gegradueerde in agogische bijscholing orthopedagogie (VSPW, Kortrijk) en behaalde het Postgraduaat Adventure Education (KHLim). Hij is praktijklector aan Odisee, studiegebied Sociaal-agogisch werk en hij is zelfstanding coach/counselor. Hij werkte van 2006 tot 2014 bij Nature als procesbegeleider in Adventure education-programma’s voor bijzondere doelgroepen. Hij heeft jarenlange ervaring met de doelgroep Bijzondere Jeugdbijstand.

Benjamin Gérard is licentiaat Lichamelijke Opvoeding (KU Leuven) en behaalde het Certificaat Postacademische Vorming Consultancy in Groepen en Organisaties (CIGO). Hij is medestichter van Nature en van Rising You. Daarnaast is hij zelfstandige procesbegeleider en trainer in verschillende professionele settings.

Saskia Nauwelaerts is sinds 2000 professioneel bezig met ervaringsleren binnen het jeugdwerk. Die ervaring breidt ze sinds 2015 dagelijks uit binnen zeer uiteenlopende professionele contexten als trainer en opleider bij Outward Bound. Saskia studeerde Pedagogische Wetenschappen (UGent), volgde een coachopleiding (Academie voor Coaching en Counseling), was zelf student aan het postgraduaat Adventure Education (KHLim) en is gestalttherapeute (IVC).

Johan Hovelynck is organisatiepsycholoog (KU Leuven) en agoog (VUB). Hij is zelfstandig trainer-consultant, deeltijds docent aan de Universiteit van Leuven en staflid van de opleiding Consultancy in Groepen en Organisaties (CIGO). Johan is in het domein van ervaringsleren en procesbegeleiding actief als begeleider en onderzoeker, en op het ‘outdoor’-terrein tevens een erkend opleider (www.exponent-cts.comwww.wmaeurope.com) en veiligheidsauditor.


Meer Info en inschrijven:

Postgraduaat Adventure education | Odisee




Meer items

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x