Actrice Maaike Cafmeyer: "We zien geen perspectief in onze sector"

foto: https://insanevisuals.be (OB programma voor Muco Ecuador Expeditie 2017)

Ongelooflijk #respect voor Maaike die eerlijk durft zeggen waar zij net als duizenden freelancers en klein tot middelgrote organisaties mee te maken hebben. Het plan van de regering geeft enkele data om de economie terug op te starten. 4 mei mochten bedrijven in niet-essentiƫle sectoren terug beginnen. Voor kappers die verwilderde klanten kunnen bijwerken en leerkrachten die een deel van hun leerlingen terug willen zien, houden we 18 mei in het oog. Maar voor tal van sectoren weten we echt niet wanneer het terug aantrekken zal.

We applaudisseren dagelijks voor onze zorgverleners, en terecht. Tegelijk hebben de sectoren die nu vele tanden moesten bijsteken, zoals ziekenhuizen, juist wel perspectief in de zin van bestaansrecht en inkomsten.

Ondanks dat Maaike deelt dat haar sector zich kenmerkt door creativiteit, is het idee van eindigheid bij haar toch binnengeslopen. Haar opgeschorte voorstelling Hullep met Peter De Graef komt nu ten vroegste in februari 2021 op de planken. Mijn inziens moet die overbrugging ondersteund worden. Als de cultuursector voor de lock-down noden wist te ledigen, dan ben ik ervan overtuigd dat ze ook behoeftes invullen zal nadien. Ik kijk alvast uit naar hun lach, kritiek, beschouwing, drama. Wil hun spiegel horen en weer andere werelden leren kennen.

Door een tijd op droog zaad te zitten, realiseren we vroeg of laat allemaal wat we missen. Dus heb ik vertrouwen dat ook de cultuursector terug aantrekt, net zoals de evenementensector, de sport, het toerisme, het onderwijs, training en opleiding, ...

Maar de crisis ondertussen overleven is wel een harde realiteit. Wanneer we als samenleving en bij uitstek met de politieke mandaathouders beslissen tot drastische maatregelen dan moeten we ook de impact die vele dappere entrepreneurs bedreigt compenseren. Het opheffen van de lockdown betekent voor velen nog lang niet het hernemen van hun vroegere werkzaamheden. Terwijl we wel weten dat zij in periodes buiten deze wereldwijde gezondheidscrisis absoluut hun meerwaarde hebben.

Ik koop alvast mijn ticket voor hun voorstelling.

Wat ga jij met je team doen? 


4 mei 2020

Actrice Maaike Cafmeyer:

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x