10e editiejaar: Monte Perdido 2020

Wegens de onzekerheid door de huidige Corona-situatie, besloten we om gezondheidsredenen van de maatschappij én de deelnemers het Monte Perdido traject zoals dat totnogtoe georganiseerd werd, te annuleren. We werkten een alternatief traject in België uit voor 2020 - 2021. Zo gauw dit nieuwe traject volledig is, zorgen we voor een update van de informatie hieronder.


Tocht in de Spaanse Pyreneeën

In september gaat de 5de editie van de Monte Perdido expeditie door. De voorbije 10 jaar startten we met mensen met/na kanker 4 maal een traject, waarin een tocht in de Spaanse Pyreneeën werd ondernomen.

De Monte Perdido expeditie is geen tocht in rechte lijn van de voet tot aan de top van de berg. Het is wel een programma dat bestaat uit kortere tochten, met mogelijk een beklimming naar de top van de Monte Perdido of een andere top, maar dit is geen ‘must’. De weg kan belangrijker zijn dan het doel. De verschillende activiteiten, hun moeilijkheidsgraad en de volgorde, zullen afhankelijk zijn van de groepssamenstelling en de weersomstandigheden. Het hele traject (de weekends én de expeditie) wordt vormgegeven vanuit Adventure Therapy. Deze begeleidingsvorm kent de laatste jaren zowel nationaal als internationaal een groeiende belangstelling. Het is een specifiek format waarin deelnemers avontuurlijke activiteiten beleven met de therapeutische intentie om herstel, groei & inzicht mogelijk te maken. Wereldwijd wordt Adventure Therapy voor mensen met/na kanker onder meer ingezet in de VS door First Descents  (i.s.m. National Cancer Institute), in Canada door On the tip of the toes, in Nieuw Zeeland door Waipuna Hauora Trust (i.s.m. Christchurch Hospital), in Nederland door Powder Days en in Frankrijk door A chacun son Everest. Meer info op www.adventuretherapy.eu & www.internationaladventuretherapy.org.

Het traject start met een kennismakingsgesprek waarin bekeken wordt wat je verwachtingen zijn en of de expeditie iets voor jou kan zijn. Ook wordt samen met jou bekeken welke (fysieke) voorbereidingen nodig zijn om deel te nemen en hoe wij (en onze partners) jou daarin kunnen ondersteunen. In mei 2020 volgt een tweedaagse in Lustin waarin de groep elkaar beter kan leren kennen. Een volgende tweedaagse staat gepland voor Juli 2020 en zal vooral praktisch-organisatorisch van aard zijn. De eigenlijke expeditie is een 10-daagse tocht in september 2020.

Na de tocht in de Spaanse Pyreneeën volgt er nog een opvolgweekend (in november 2020), waarin familie en vrienden een prominente plek krijgen, waarin gekeken wordt naar de toekomst en waarin onze nazorg- en tewerkstellingspartners voorgesteld worden.

Ik heb ontdekt dat mijn geluk niet langer afhangt van de zaken die me overkomen, maar van de manier waarop ik naar de dingen kijk. Ik ben erin geslaagd om boven mijn gekwetste zelf uit te stijgen en trots te zijn op wie ik geworden ben door mijn ervaringen met kanker. (Deelnemer 2013)


Voor wie?

 • Met dit project richten we ons tot iedereen (vanaf 18 jaar), vrouwen én mannen, die zelf kanker hebben of hebben gehad, recent of al een tijdje geleden en die met of na hun kankerverhaal opnieuw in beweging willen komen, letterlijk en figuurlijk.
 • Ervaring hebben met tochten is geen vereiste. Het is wel aangewezen dat je je aangetrokken voelt door de natuur en het avontuur van deze tocht. Wees je ook bewust van het feit dat het een tocht is met beperkter comfort (bv. slapen op een dunne matras in een berghut).
  Bij deelname met (para)medische behandelingen (bv. een stoma, persoonlijk dieet, nood aan regelmatige kinesitherapie,…) bekijken we samen wat mogelijk is.
 • Je moet minstens een gemiddelde conditie hebben opgebouwd tegen de start van het 10-daagse programma in de Pyreneeën, zodat het je mogelijk maakt deel te nemen aan een meerdaagse tocht in de bergen (tochten met dagrugzak met gewicht naar eigen kunnen). We bekijken samen met jou hoe je voldoende fit kan zijn tegen de expeditie.
 • Groepsgrootte: kleine groep van maximum 12 deelnemers.
 • Het is mogelijk dat een klein aantal plaatsen voorbehouden wordt voor mensen met een andere chronische ziekte.


Data - chronologisch overzicht

  • Aanmeldingen (Oktober 2019 - Februari 2020)
  • Bewegingsprogramma – fysieke voorbereidingen
  • Intakegesprek (Januari – April 2020)
  • Startweekend, 2-daagse in Lustin (4-5 April 2020)
  • Sportmedische screening en facultatieve trainingsmomenten (Mei – Augustus 2020)
  • Organisatorisch weekend, 2-daagse in Anhée (13-14 juni 2020)
  • 10-daagse, Spaanse Pyreneeën (3 – 13 September 2020)
  • Opvolgweekend, 2-daagse in Lustin (14 – 15 November 2020)

Als je besluit om deel te nemen, is het belangrijk dat je gans het traject doorloopt.

10 dagen samen stappen, lachen, zingen, huilen, sterren kijken …. stil zijn. 10 dagen die me de kracht gaven om grenzen te verleggen en die me de moed gaven om grenzen te aanvaarden. Ik ben teruggekomen als een ander mens. Rijker, krachtiger, met meer veerkracht. (Deelneemster 2011)


Waar? 

Voor de weekends in de Belgische Ardennen is onze vertrekbasis ons cursushuis in Lustin, met basiscomfort vergelijkbaar met een jeugdherberg.

Voor de tocht in de Spaanse Pyreneeën:

De regio van Ordesa y Monte Perdido is een ruwe, knappe omgeving die zich uitstekend leent voor indrukwekkende ervaringen. We verblijven daar in eenvoudige refuges in de regio. De mogelijkheid bestaat dat we een enkele nacht overnachten in tenten.


Voorbereidingen

Fysiek

Het programma vraagt dat deelnemers zich fysiek goed voorbereiden. Het is belangrijk dat je traint tot een gemiddelde basisconditie: je moet fit genoeg zijn om stevige, meerdaagse bergtochten en andere buitenactiviteiten in bergachtig gebied te doen. Hoe fitter je bent, hoe aangenamer de inspanningen kunnen zijn. Tijdens de Monte Perdido tocht draagt elke deelnemer een dagrugzak naar eigen kunnen.

Samen met je huisarts en ons netwerk zoeken we met je mee naar ondersteuningsmogelijkheden wat betreft deze fysieke training.


Materiaal

Deelnemers moeten beschikken over eigen buitensportkledij, aangepast voor meerdaagse buitenactiviteiten in een bergachtige omgeving. Tijdens de voorbereidende weekends in België wordt gedetailleerd advies gegeven over het materiaal. Een trekrugzak, slaapmatje, slaapzak kunnen worden gebruikt van Outward Bound. Ook voor specifiek technisch materiaal zoals grot- en klimgerief zorgt Outward Bound zelf.


Begeleiding 

Ilse Smets

Ilse werkt sinds 1990 voor Outward Bound  België™ en heeft een ruime ervaring in het begeleiden van jongeren en volwassenen uit diverse sectoren (onderwijs, bedrijven, palliatieve zorg, stadsbesturen enz.) Momenteel combineert ze het begeleidingswerk met doceren in een hogeschool en werkt ze als zelfstandige trainer, therapeut en opleider voor o.a. de counselorsopleiding bij Focus On Emotion.

Ilses toenmalige partner, Stef Geens, tevens Outward Bound begeleider, overleed in 2006 aan kanker. Haar motivatie zit in het geloof in het hervinden van ‘vitaliteit’ na het overleven van kanker, respect voor kankerpatiënten, de sterkte van de Outward Bound  methodiek en de gedragenheid door het Outward Bound team.


Lynn Van Hoof

Lynn is coördinator van het Monte Perdido traject en heeft ervaring in het begeleiden van zowel groepen als individuen met een diverse problematiek. Ze is klinisch psychologe en cliëntgericht/ Emotion-Focused therapeut. Sinds 2011 is ze gepassioneerd door de combinatie tussen natuur en therapie en vastberaden om mensen te verbinden die deze passie delen. Ze is actief in de internationale Adventure Therapy-community en oprichtster van het Europese Adventure Therapy netwerk. Momenteel combineert ze het begeleidingswerk met haar job als studentenpsycholoog in een hogeschool en werkt ze als zelfstandig wandeltherapeut in haar eigen praktijk.

Haar motivatie zit in het geloof in de kracht van de natuur en in Adventure Therapy als methodiek om terug in beweging te komen, letterlijk en figuurlijk.


Berg- en Canyonggidsen

Voor de activiteiten tijdens de 10-daagse in de Spaanse Pyreneeën (canyoning, klimmen, tochten) rekenen we, naast onze eigen Outward Bound expertise, op de ervaring, terreinkennis en expertise van lokale en Belgische berg- en canyoninggidsen.


Logistieke ondersteuners

Een team van ondersteuners zal tijdens de expeditie logistieke taken op zich nemen, zoals vervoer van bagage en bevoorrading tijdens de tocht. Ook kinesisten staan de groep bij indien nodig.


Prijs 

Outward Bound en externe sponsoring maken het mogelijk dat deelnemers aan een voordeeltarief kunnen inschrijven. Naar eigen draagkracht, kies je als deelnemer voor één van volgende drie formules:

 • € 3000
 • € 1500
 • € 300

Inbegrepen in deze bijdrage: professionele Outward Bound begeleiding door twee begeleiders tijdens al de meerdaagse programma’s in België en het 10-daags programma in Spanje, het gebruik van actiemateriaal en –terreinen, voeding, accommodatie (inclusief eventueel gebruik van tenten), transport tijdens het programma, logistieke ondersteuning, verzekering van de deelnemers, organisatiekost .

Niet inbegrepen zijn de reis naar het gebied in België gezamenlijke reis naar Spanje, persoonlijk materiaal en kledij. 

Indien je financiële situatie het niet toelaat deel te nemen, aarzel dan niet ons te contacteren voor een gespreide betaling of individuele sponsoring. We weten dat ziek zijn heel duur is, en helpen je graag om je deelname toch mogelijk te maken. Elke aanvraag wordt individueel en vertrouwelijk behandeld.

Je kan een extra bijdrage leveren aan het project door een bedrag naar keuze te storten op het fonds ‘Vrienden van Outward Bound’ van de Koning Boudewijnstichting.

Ook jouw omgeving kan actie ondernemen via dezelfde weg.


Hoe deelnemen?

Geïnteresseerden kunnen zich vanaf Oktober 2019 aanmelden via mail en worden dan uitgenodigd om een aanmeldingsformulier in te vullen. Na selectie uit de aanmeldingen, worden deelnemers uitgenodigd voor een intakegesprek in Januari-Februari 2020. Outward Bound beslist op basis van de intakegesprekken en de resultaten van de medische screening wie kan deelnemen.


Tegen de expeditie zelf moeten deelnemers een geschiktheidsattest kunnen voorleggen. Dit attest onderschrijft hun geschiktheid voor deelname aan de expeditie en verklaart dat men minstens drie maanden stabiel is. Het attest wordt afgeleverd door een oncoloog of door je persoonlijk behandelend arts.Interesse om deel te nemen? Wil je graag op de hoogte gehouden worden?


10e editiejaar: Monte Perdido 2020

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x