10 jaar Monte Perdido

Tocht in de Spaanse Pyreneeën

In september 2020 gaat de 5de editie van de Monte Perdido expeditie door. De voorbije 10 jaar startten we met (ex-)kankerpatiënten vier maal een traject, waarin een tocht in de Spaanse Pyreneeën werd ondernomen.

De Monte Perdido expeditie is geen tocht in rechte lijn van de voet tot aan de top van de berg. Het is wel een programma dat bestaat uit kortere tochten, langs klimmassieven, doorheen canyons en weinig bezochte grotten, met mogelijk een beklimming naar de top van de Monte Perdido of een andere top, maar dit is geen ‘must’. De weg kan belangrijker zijn dan het doel. De verschillende activiteiten, hun moeilijkheidsgraad en de volgorde, zullen afhankelijk zijn van de groepssamenstelling en de weersomstandigheden. Tijdens het hele traject (de weekends én de expeditie) begeleiden we de groep volgens de Outward Bound methodiek, waarin gebruik wordt gemaakt van procesbegeleiding met behulp van de actie-reflectie cyclus. Het traject is een combinatie van Adventure Therapy, ervaringsleren en een individueel en groepsgericht bewegingsprogramma.

Het traject start met een kennismakingsgesprek waarin bekeken wordt wat je verwachtingen zijn en of de expeditie iets voor jou kan zijn. Ook wordt samen met jou bekeken welke (fysieke) voorbereidingen nodig zijn om deel te nemen en hoe wij (en onze partners) jou daarin kunnen ondersteunen. In mei 2020 volgt een tweedaagse in Lustin waarin de groep elkaar beter kan leren kennen. Een volgende tweedaagse staat gepland voor juli 2020 en zal vooral praktisch-organisatorisch van aard zijn. De eigenlijke expeditie is een 10-daagse tocht in september 2020.

Na de tocht in de Spaanse Pyreneeën volgt er nog een opvolgweekend (in november 2020), waarin familie en vrienden een prominente plek krijgen, waarin gekeken wordt naar de toekomst en waarin onze nazorg- en tewerkstellingspartners voorgesteld worden.


Voor wie?

 • Met dit project richten we ons tot iedereen (vanaf 18 jaar), vrouwen én mannen, die zelf kanker hebben of hebben gehad, recent of al een tijdje geleden en die met of na hun kankerverhaal opnieuw in beweging willen komen, letterlijk en figuurlijk.
 • Ervaring hebben met tochten met een beperkter comfort is geen vereiste. Het is wel aangewezen dat je je aangetrokken voelt door de natuur en het avontuur van deze tocht.  
  Bij deelname met (para)medische behandelingen (bv. een stoma, persoonlijk dieet, nood aan regelmatige kinesitherapie,…) bekijken we samen wat mogelijk is.
 • Je moet minstens een gemiddelde conditie hebben opgebouwd tegen de start van het 10-daagse programma in de Pyreneeën, zodat het je mogelijk maakt deel te nemen aan een meerdaagse tocht in de bergen (tochten met dagrugzak met gewicht naar eigen kunnen). We bekijken samen met jou hoe je voldoende fit kan zijn tegen de expeditie.
 • Groepsgrootte: kleine groep van maximum 12 deelnemers.


Data - chronologisch overzicht

 • Kennismakingsgesprek (Oktober 2019 – April 2020)
 • Bewegingsprogramma – fysieke voorbereidingen in samenwerking met fysiotherapeut
 • Intakegesprek (April – Mei 2020)
 • Startweekend, 2-daagse in Lustin (Mei 2020)
 • Sportmedische screening en facultatieve trainingsmomenten (Mei – Augustus 2020)
 • Organisatorisch weekend, 2-daagse in Lustin (Juli 2020)
 • 10-daagse, Spaanse Pyreneeën (September 2020)
 • Opvolgweekend, 2-daagse in Lustin (November 2020)

Als je besluit om deel te nemen, engageer je je voor het volledige traject.


Waar? 

Voor de weekends in de Belgische Ardennen is onze vertrekbasis ons cursushuis in Lustin, met basiscomfort vergelijkbaar met een jeugdherberg.

Voor de tocht in de Spaanse Pyreneeën:

De regio van Ordesa y Monte Perdido is een ruwe, knappe omgeving die zich uitstekend leent voor indrukwekkende ervaringen. We verblijven daar in eenvoudige refuges in de regio. De mogelijkheid bestaat dat we een enkele nacht overnachten in tenten.


Voorbereidingen

Fysiek

Het programma vraagt dat deelnemers zich fysiek goed voorbereiden. Het is belangrijk dat je traint tot een gemiddelde basisconditie: je moet fit genoeg zijn om stevige, meerdaagse bergtochten en andere buitenactiviteiten in bergachtig gebied te doen. Hoe fitter je bent, hoe aangenamer de inspanningen kunnen zijn. Tijdens de Monte Perdido tocht draagt elke deelnemer een dagrugzak naar eigen kunnen.

We hebben een netwerk van fysiotherapeuten, die het programma goed kennen, waarmee samengewerkt kan worden om voldoende fit te zijn tegen de expeditie.

Materiaal

Deelnemers moeten beschikken over eigen buitensportkledij, aangepast voor meerdaagse buitenactiviteiten in een bergachtige omgeving. Voor deze kledij gaan we op zoek naar partnerschappen met outdoor-winkels die bij wijze van sponsoring kortingen kunnen bieden. Tijdens de voorbereidende weekends in België wordt gedetailleerd advies gegeven over het materiaal. Een trekrugzak, slaapmatje, slaapzak kunnen worden gebruikt van Outward Bound. Ook voor specifiek technisch materiaal zoals grot- en klimgerief zorgt Outward Bound zelf (in de prijs inbegrepen).


Begeleiding 

Ilse Smets

Ilse werkt sinds 1990 voor Outward Bound  België™ en heeft een ruime ervaring in het begeleiden van jongeren en volwassenen uit diverse sectoren (onderwijs, bedrijven, palliatieve zorg, stadsbesturen enz.) Momenteel combineert ze het begeleidingswerk met doceren in een hogeschool en werkt ze als zelfstandige trainer, therapeut en opleider voor o.a. de counselorsopleiding bij Focus On Emotion.

Ilse’s toenmalige partner, Stef Geens, tevens Outward Bound begeleider, overleed in 2006 aan kanker. Haar motivatie zit in het geloof in het hervinden van ‘vitaliteit’ na het overleven van kanker, respect voor kankerpatiënten, de sterkte van de Outward Bound  methodiek en de gedragenheid door het Outward Bound team.

Lynn Van Hoof

Lynn is coördinator van het Monte Perdido traject en heeft ervaring in het begeleiden van zowel groepen als individuen met een diverse problematiek. Ze is klinisch psychologe en cliëntgericht/Emotion-Focused therapeut. Sinds 2011 is ze gepassioneerd door de combinatie tussen natuur en therapie en vastberaden om mensen te verbinden die deze passie delen. Ze is actief in de internationale Adventure Therapy-community en oprichtster van het Europese Adventure Therapy netwerk. Momenteel combineert ze het begeleidingswerk met haar job als studentenpsycholoog in een hogeschool en werkt ze als zelfstandig wandeltherapeut in haar eigen praktijk.

Haar motivatie zit in het geloof in de kracht van de natuur en in Adventure Therapy als methodiek om terug in beweging te komen, letterlijk en figuurlijk.


Berg- en Canyonggidsen

Voor de activiteiten tijdens de 10-daagse in de Spaanse Pyreneeën (canyoning, klimmen, tochten) rekenen we, naast onze eigen Outward Bound expertise, op de ervaring, terreinkennis en expertise van lokale en Belgische berg- en canyoninggidsen.

Logistieke ondersteuners

Een team van ondersteuners zal tijdens de expeditie logistieke taken op zich nemen, zoals vervoer van bagage en bevoorrading tijdens de tocht. Ook kinesisten staan de groep bij indien nodig.


Prijs 

Outward Bound en externe sponsoring maken het mogelijk dat deelnemers aan een voordeeltarief kunnen inschrijven. Deelnemers betalen 300€ als individuele bijdrage.

 

Inbegrepen in deze bijdrage: professionele Outward Bound begeleiding door twee begeleiders tijdens al de meerdaagse programma’s in België en het 10-daags programma in Spanje, het gebruik van actiemateriaal en –terreinen, voeding, accommodatie (inclusief eventueel gebruik van tenten), transport tijdens het programma, logistieke ondersteuning, verzekering van de deelnemers, organisatiekost + gezamenlijke reis naar Spanje.

Niet inbegrepen zijn de reis naar het gebied in België, persoonlijk materiaal en kledij. 

Indien je financiële situatie het niet toelaat deel te nemen, aarzel dan niet ons te contacteren voor een betalingsregeling. We weten dat ziek zijn heel duur is en helpen je graag om je deelname toch mogelijk te maken. Elke vraag wordt individueel en vertrouwelijk behandeld


Hoe deelnemen?

Geïnteresseerden kunnen zich vanaf oktober 2019 aanmelden via mail en worden dan uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Ook wat nodig is in de fysieke voorbereiding tot de tocht, wordt samen besproken en partners worden geselecteerd die hierin zouden kunnen ondersteunen.

Tegen de expeditie zelf moeten deelnemers een geschiktheidsattest kunnen voorleggen. Dit attest onderschrijft hun geschiktheid voor deelname aan de expeditie en verklaart dat men minstens drie maanden stabiel is. Het attest wordt afgeleverd door een oncoloog of door je persoonlijk behandelend arts.

Na selectie uit de aanmeldingen, worden deelnemers uitgenodigd voor een intakegesprek. Outward Bound beslist op basis van de intakegesprekken en de resultaten van de medische screening wie kan deelnemen.


Wil je graag op de hoogte gehouden worden? Contacteer ons vrijblijvend:


10 jaar Monte Perdido

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x