Jaartraject Ardennen en Spaanse Pyreneeën

10 Jaar MONTE PERDIDO | Kanker en Kracht

De voorbije 10 jaar startten we met (ex-)kankerpatiënten vier maal een jaartraject, waarvan de tocht in de Spaanse Pyreneeën een belangrijk onderdeel vormde.

Voor 2019 hebben we een aantal onderdelen aan het programma toegevoegd om de deelnemers een nog intensere begeleiding en ervaring te bieden. We voegden individuele gesprekken toe, meer groepsmodules in de Ardennen en meer fysieke begeleiding. Hierdoor worden de deelnemers nog beter voorbereid op de tocht in de Pyreneeën en kunnen ze ook nog meer de verbinding maken naar het ‘échte (werk)leven’.

De Monte Perdido expeditie is geen tocht in rechte lijn van de voet tot aan de top van de berg. Het is wel een programma dat bestaat uit verschillende kortere tochten, langs klimmassieven, doorheen canyons en weinig bezochte grotten, met mogelijk een beklimming naar de top van de Monte Perdido of een andere top, maar dit is geen ‘must’. De weg kan belangrijker zijn dan het doel.

De verschillende activiteiten, hun moeilijkheidsgraad en de volgorde, zullen afhankelijk zijn van de groepssamenstelling en de weersomstandigheden.

Na de tocht in de Spaanse Pyreneeën volgt er nog een weekend waarin familie en vrienden een prominente plek krijgen en het traject wordt afgesloten met een opvolgdag waarin de deelnemers terugblikken op het voorbije jaar, maar ook hun toekomst verder uitwerken.

Het traject is een combinatie van:

 • ‘adventure therapy’ met focus op 4 dimensies van het leven
 • individuele psychologische begeleiding
 • bewegingsprogramma (individueel en in groep)
 • loopbaancoaching (of coaching richting zinvolle dagbesteding)
 • projectwerk (groepssponsoring)


Voor wie?

 • Met dit project richten we ons tot iedereen (vanaf 17 jaar), vrouwen en mannen, die kanker hebben of hebben gehad, recent of al een tijdje geleden, en die met of na hun kankerverhaal opnieuw in beweging willen komen, letterlijk en figuurlijk.
 • Aangetrokken worden door de natuur en avontuur met beperkter comfort ligt in de lijn van onze aanpak, maar is geen absolute vereiste (vele oud-deelnemers waren voordien ook niet sportief of avontuurlijk aangelegd).
 • Bereid zijn om samen met lotgenoten in een persoonlijk ontwikkelingstraject te stappen en stil te staan bij zichtzelf.
 • Gemotiveerd en geëngageerd om zich gedurende vele maanden voor te bereiden: fysiek, groepsdynamisch, financieel en organisatorisch.
 • Bepaalde medische of paramedische behandelingen mogen deelname niet in de weg staan. Deelname met bv. een stoma, persoonlijk dieet, nood aan regelmatige kinesitherapie … zullen we samen bekijken.
 • Deelnemers moeten minstens een gemiddelde conditie hebben opgebouwd tegen de start van het tiendaagse programma in de Pyreneeën, die het hen mogelijk maakt deel te nemen aan een meerdaagse tocht in de bergen (tochten met dagrugzak met gewicht naar eigen kunnen, vrijwilligers dragen groot deel van materiaal).
 • Groepsgrootte: kleine groep van maximum 12 deelnemers.


Data - chronologisch overzicht

Lang lopend traject: Deelnemers engageren zich voor het volledige traject (ongeveer tien maanden), inclusief alle activiteiten die daaraan verbonden zijn, zoals fysieke training en voorbereiding, het samenwerken rond de groepssponsoring, de verschillende meerdaagse modules in de Belgische Ardennen, de individuele gesprekken, de 10-daagse in de Spaanse Pyreneeën, het gezinsweekend en de opvolgdag.

Chronologisch:

 •  Intake, medische test en selectie
  (Kan uiteraard vroeger! Van zodra deelnemers inschrijven, kunnen we deze procedure individueel opstarten en kunnen ze, mits akkoord tot deelname, starten met hun bewegingsprogramma en andere voorbereidingen. Hoe sneller deelnemers starten met dit trainingsprogramma, hoe beter.)
 • Bewegingsprogramma: deelnemers maken een afspraak met fysiotherapeut naar keuze om samen een aangepast trainingsprogramma op te starten.
 • startweekend, 2-daagse, Lustin
 • Opstart project/organisatie groepssponsoring-activiteiten: groep als zelfsturend team met coaching met begeleiders (Ilse en/of Marc).
 • Tussen de verschillende modules hebben we 4 individuele gesprekken, tijdstip en plaats samen te plannen in functie van behoefte en persoonlijk proces.
 • 4-daagse, Lustin
 • 2-daagse, Lustin
 • 10-daagse, Spaanse Pyreneeën
 • weekend met familie en vrienden, Lustin
 • opvolgdag, Lustin


Waar? 

Meerdaagse modules in Belgische Ardennen: vertrekbasis is ons cursushuis in Lustin, met basiscomfort vergelijkbaar met een jeugdherberg.

Tiendaags programma Spaanse Pyreneeën: het ‘Huis van de Lammergier’ in Revilla is onze uitvalsbasis https://lammergierfonds.org/over-lgf/. Daarnaast verblijven we ook in andere eenvoudige refuges in de regio http://www.goriz.es/. De mogelijkheid bestaat dat we een enkele nacht overnachten in tenten.

De regio van Ordesa y Monte Perdido is een ruwe, knappe omgeving die zich uitstekend leent voor indrukwekkende ervaringen.


Voorbereidingen

Fysiek

Het programma vraagt dat deelnemers zich fysiek goed voorbereiden. Ze zullen moeten trainen tot een gemiddelde basisconditie: fit genoeg zijn om stevige, meerdaagse bergtochten en andere buitenactiviteiten in bergachtig gebied te doen. Hoe fitter je bent, hoe aangenamer de inspanningen kunnen zijn. Tijdens de Monte Perdido tocht draagt elke deelnemer een dagrugzak naar eigen kunnen.

Via een uitgebreid netwerk van fysiotherapeuten, die het programma goed kennen, biedt Outward Bound aan iedere deelnemer begeleiding aan van een fysiotherapeut door middel van inspanningsproeven, trainingsschema’s en coaching. (Mogelijk zal de deelnemer zelf de opleg moeten betalen van de fysiotherapeut. Na te vragen bij de mutualiteit.)

Groep

Deelnemers bereiden samen, met elkaar, deze expeditie voor. Ze worden uitgenodigd om gedurende het ganse traject onderling contact te houden, samen te werken, elkaar te ondersteunen en te motiveren.


Materiaal 

Deelnemers moeten beschikken over eigen buitensportkledij, aangepast voor meerdaagse buitenactiviteiten in een bergachtige omgeving. Voor deze kledij werken we samen met outdoor-winkels die bij wijze van sponsoring ruime kortingen bieden. Tijdens de voorbereidende tweedaagse in België wordt gedetailleerd advies gegeven over het materiaal. Een trekrugzak, slaapmatje, slaapzak kunnen worden gebruikt van Outward Bound. Ook voor specifiek technisch materiaal zoals grot- en klimgerief zorgt Outward Bound zelf (in de prijs inbegrepen).


Begeleiding 

Ilse Smets

Ilse werkt sinds 1990 voor Outward Bound  België™ en heeft een ruime ervaring in het begeleiden van jongeren en volwassenen uit diverse sectoren (onderwijs, bedrijven, palliatieve zorg, stadsbesturen enz.) Momenteel combineert ze het begeleidingswerk met haar job in de Karel de Grote Hogeschool en werkt ze als zelfstandige trainer, therapeut en opleider voor o.a. de counselorsopleiding bij Focus On Emotion.

Ilse’s toenmalige partner, Stef Geens, tevens Outward Bound begeleider, overleed in 2006 aan kanker. Haar motivatie zit in het geloof in het hervinden van ‘vitaliteit’ na het overleven van kanker, respect voor kankerpatiënten, de sterkte van de Outward Bound  methodiek en de gedragenheid door het Outward Bound team.

Marc PeetersMarc werkt voor Outward Bound België™ sinds 1995. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in opleidingen en begeleidingen rond o.a. persoonlijke ontwikkeling in zowel de profit- als de social profit sector en dit in binnen- en buitenland. Daarnaast heeft hij een zelfstandige praktijk als klinisch psycholoog/psychotherapeut. Mede door een aantal kankerervaringen in zijn vriendenkring en familie, raakte hij geboeid door existentiële thema’s, psychosomatiek, de kracht van het mentale tijdens een (levensbedreigende) ziekte én de mogelijkheden die Outward Bound hierin te bieden heeft.

Berg- en Canyonggidsen

Voor de activiteiten tijdens de 10-daagse in de Spaanse Pyreneeën (canyoning, klimmen,tochten) rekenen we, naast onze eigen Outward Bound expertise, op de ervaring, terreinkennis en expertise van lokale en Belgische berg- en canyoninggidsen.

Vrijwilligers

Een team van vrijwilligers zal tijdens de expeditie logistieke taken op zich nemen zoals vervoer van bagage en bevoorrading tijdens de tocht. Ook kinesisten en verpleegkundigen staan de groep bij indien nodig.


Outward Bound

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x